Persbericht

Vijfde humanitaire drop boven Gaza succesvol afgerond

Een A400M van Defensie heeft op vandaag 11 maart een vijfde succesvolle drop van humanitair materiaal uitgevoerd boven Gaza. In totaal werd door Defensie al meer dan 84 ton aan voedsel en humanitair materiaal gedropt de afgelopen week om de bevolking in Gaza te voorzien van de nodige basisbehoeften.

 

Een veertigtal Belgische militairen vertrok maandag 4 en dinsdag 5 maart 2024 naar de Jordaanse militaire vliegbasis in Zarqa in het kader van een humanitaire missie. Aan boord: duizenden voedselpakketten en hygiënekits die via B-FAST (Belgian First Aid and Support Team) werden aangekocht om boven Gaza te droppen om de bevolking ter plaatse te helpen.

 

De missie, Cerulean Skies genaamd, is de eerste operationele humanitaire airdrop-missie die door Defensie wordt uitgevoerd met de Belgische A400M-transporttoestellen. Naast de drops met de pakketten van B-FAST, voerde Defensie nog andere vluchten uit met Jordaans humanitair materiaal zoals kant en klare voedselpakketten, melk, water, rijst en andere proteïnerijke producten.

 

"Alles samen werden met de vijf voltooide vluchten meer dan 84 ton aan humanitaire middelen gedropt boven Gaza", aldus minister van Defensie Ludivine Dedonder. "We beseffen maar al te goed dat dit niet de meest ideale situatie is, maar het is momenteel de enige mogelijkheid om de broodnodige humanitaire hulp tot bij de lijdende bevolking van Gaza te krijgen. Ik wil in de eerste plaats onze militairen bedanken die op zeer korte termijn werden opgeroepen en ontplooid naar Jordanië voor hun engagement en inzet. Hun werk is van cruciaal belang om in naam van ons land de humanitaire hulp te verlenen. Daarnaast wil ik ook de Jordaanse autoriteiten bedanken voor de coördinatie en goede samenwerking. Dankzij de goede banden tussen de Belgische en Jordaanse Defensie konden we op enkele dagen tijd een volledig operationeel detachement ontplooien in Jordanië en heel snel aan de slag gaan."

 

Met twee vluchten vanuit Melsbroek werden op 4 en 5 maart het humanitair materiaal van B-FAST, de militairen en het nodige materiaal om de droppings uit te voeren naar Jordanië gevlogen. Op 7 maart werd de eerste dropping uitgevoerd, gevolgd door droppings op 8, 9, 10 en 11 maart. Defensie bekijkt met de Jordaanse autoriteiten tot wanneer onze militairen ter plaatse zullen blijven om eventuele bijkomende drops uit te voeren.

 

Beelden van de missie zijn beschikbaar op aanvraag via press@mil.be