Persbericht

Versterkte samenwerking tussen België en Roemenië ten behoeve van patiënten met zware brandwonden

Op 25 september 2023 heeft Ludivine Dedonder, Minister van Defensie, in aanwezigheid van Andreea Păstârnac, ambassadeur van Roemenië in België, een nieuwe intentieverklaring ondertekend voor de opname en behandeling van patiënten met zware brandwonden.

Deze intentieverklaring beschrijft de voorwaarden voor een efficiënte bilaterale samenwerking, met name door gebruik te maken van de capaciteiten van het Militair Hospitaal Koningin Astrid, dat in dit domein geldt als een vlaggenschip op Europees niveau. Het document vormt een solide kader voor de uitwisseling van goede praktijken en ervaringen op het gebied van zware brandwonden. Op dit gebied is de medische samenwerking tussen Roemenië en het Koninkrijk België de afgelopen jaren zeer intens geweest.

Eerder werd de intentieverklaring al ondertekend door de Roemeense minister van Volksgezondheid, de heer Alexandru Rafila.

Ludivine Dedonder, minister van Defensie: “In augustus van dit jaar heeft het brandwondencentrum van het Militair Hospitaal Koningin Astrid de slachtoffers opgevangen van een ernstige brand in Roemenië. Dit soort samenwerking – of die zoals in dit geval nu bilateraal is, of Europees – maakt ons veerkrachtiger en versterkt onze banden. Bovendien illustreert de ondertekening van deze intentieverklaring de expertise van ons brandwondencentrum. Ik ben hier dan ook verheugd over.”