Persbericht

Gezamenlijk persbericht van de Belgische Minister van Defensie, Ludivine Dedonder, en de Oekraïense Minister van Defensie, Roustem Umerov

Vandaag hebben de Belgische Minister van Defensie Ludivine Dedonder en haar Oekraïense ambtsgenoot, Minister Umerov, elkaar ontmoet tijdens een bilaterale bijeenkomst in de marge van de ministeriële bijeenkomsten op het NAVO-hoofdkwartier. Tijdens die ontmoeting heeft zij aan haar collega de volgende concrete hulp aangekondigd die België zal verlenen in het kader van de F-16-coalitie (Jet-Coalition), bedoeld om Oekraïne te voorzien van een vloot jachtvliegtuigen waarmee het de integriteit van zijn grondgebied en de bescherming van zijn luchtruim kan verzekeren, maar ook om bij te dragen aan de veiligheid van het Oekraïense volk.

 

België zal zijn bijdrage binnen de F-16-coalitie versterken. Vanaf 2024 zal de Belgische Defensie F-16-piloten en -missieplanners opleiden. Daarnaast zullen twee Belgische bedrijven – Sabena Engineering en Patria Bec – essentiële technische ondersteuning bieden voor de F-16-vloot. Nog dit jaar zal Defensie opnieuw een detachement Oekraïense technici ontvangen voor hun opleiding.

 

Bovendien zal Defensie vanaf 2025 de levering van F-16’s aan de Oekraïense strijdkrachten kunnen voorstellen, in het kader van het proces om de Belgische F-16-vloot te vervangen door F-35-jachtvliegtuigen.

 

Ludivine Dedonder, Belgisch Minister van Defensie: “Na de ongeziene illegale agressie van Rusland was België een van de eerste landen die steun stuurden naar Oekraïne, waaronder dodelijke en niet-dodelijke militaire uitrusting. Als partners zullen we Oekraïne blijven steunen in zijn verdediging tegen de voortdurende aanvallen door de Russische strijdkrachten. Alle vragen om hulp van Oekraïne worden geanalyseerd door de Defensiestaf, rekening houdend met onze voorraden, onze capaciteiten, en dit in nauwe samenwerking met onze defensie- en veiligheidssector. Ik zou het belang willen benadrukken van de complementariteit van de hulp die de coalitie verstrekt. De combinatie hiervan moet het mogelijk maken om de vrede in Oekraïne te herstellen.”

 

Rustem Umerov, Minister van Defensie van Oekraïne :

“We zijn de Belgische regering en bevolking dankbaar voor de standvastige steun aan Oekraïne. Vanaf de eerste dagen van het conflict was de bijdrage van België aan de Oekraïense overwinning enorm. Vandaag moeten de landen van de vrije wereld verenigd blijven om gezamenlijk de Russische brutale agressie in Oekraïne het hoofd te bieden. Dit is niet alleen een oorlog van ons land. Dit is een oorlog van de vrije wereld met grootschalige terreur. En we moeten de strijd samen voeren."