Persbericht

Belgische deelname aan F-16-coalitie voor Oekraïne gaat van start

Verklaring van Minister van Defensie, Ludivine Dedonder :

 

“De KERN heeft vandaag, vrijdag 15 september 2023, een aantal beslissingen genomen die onze voortdurende steun aan Oekraïne benadrukken en versterken, net als onze rol als partnerland binnen de internationale coalitie die Oekraïne steunt.

 

Eerst en vooral wil ik benadrukken dat Defensie en België van bij de start van de Russische invasie in Oekraïne steun leveren aan de Oekraïense strijdkrachten, om toe te laten haar bevolking en grondgebied te beschermen. Ik kom hier zometeen nog op terug.

 

In het kader van onze deelname aan de internationale F-16-coalitie, heeft de KERN vandaag onze deelname aan de opleiding van Oekraïense F-16-piloten bevestigd. Ik kan meedelen dat zes instructeurs en vier mission planners zullen worden opgeleid in ons land, om nadien opleiding te geven aan Oekraïense piloten en ander personeel. Daarnaast zal Defensie de komende weken een team van drie militairen ontplooien in een trainingscentrum voor Oekraïense F-16-piloten in Denemarken.

 

In 2024 zal Defensie twee F-16B-vliegtuigen - opleidingstoestellen dus - ontplooien in Denemarken voor de voortgezette opleiding. Een detachement van vijftig militairen, vooral technisch personeel, zal de inzet van de F-16B's ondersteunen. Naast die belangrijke bijdrage aan de opleiding en het operationeel maken van de jachtvliegtuigen, spreekt onze regering ook formeel haar steun uit om deze nieuwe capaciteit binnen de Oekraïense strijdkrachten mee op te richten. Die capaciteit is nodig voor de modernisering van de Oekraïense Defensie. In dat kader zal België ook het aanbod van onze industrie, die al tientallen jaren expertise heeft in dit domein, steunen. Ik zal mijn rol blijven spelen om de contacten te faciliteren en steun te bieden waar nodig.

 

Deze nieuwe beslissingen zijn een aanvulling op onze reeds geleverde en continue steun aan Oekraïne. Zoals gezegd, kadert die steun altijd in een breder internationaal kader in complementariteit en overleg met onze partners. Zo versterken we als lid van de internationale gemeenschap de weerbaarheid en militaire capaciteit van Oekraïne.

 

Ik wil er ook aan herinneren dat ik onlangs een dankbrief heb ontvangen van de voormalige Oekraïense minister van Defensie, Oleksiy Reznikov, waarin hij zijn dank uitspreekt aan België en onze Defensie voor onze voortdurende steun aan Oekraïne, in het bijzonder voor onze betrokkenheid bij de F-16-coalitie . Dit toont de waarde van onze inzet en de positieve impact van onze acties aan.

 

Naast onze deelname aan de internationale F-16-coalitie, levert Defensie ook op heel wat andere domeinen steun. We blijven zoals gezegd elke steunaanvraag van Oekraïne onderzoeken in functie van onze eigen beschikbare stocks en de beschikbaarheden bij de Belgische defensie- en veiligheidsindustrie. We doen dat altijd in overleg met onze partnerlanden die Oekraïne steunen in het kader van de Ukraine Defence Contact Group, waar we regelmatig samenkomen om onze steun op elkaar af te stemmen en te coördineren. Complementariteit is hier het sleutelwoord: een gecoördineerde aanpak in plaats van elk land op zichzelf. De Belgische en internationale solidariteit met Oekraïne blijft intact, en we zullen steun blijven leveren zolang het nodig is.

 

Zo startte Defensie bijvoorbeeld een tijdje terug een samenwerking op met Nederland en Luxemburg en de Belgische industrie voor het opknappen en upgraden van 40 M113-voertuigen, gepantserde rupsvoertuigen voor troepentransport die Oekraïne zal toelaten om haar troepen te verplaatsen op het terrein. Vandaag kan ik meedelen dat de eerste batch van 10 M113-voertuigen is afgewerkt en op korte termijn naar Oekraïne zal worden getransporteerd. Ook de andere voertuigen zullen binnen afzienbare tijd klaar zijn voor transport naar Oekraïne.

 

Ons land heeft tot nu toe 280 miljoen euro aan militaire steun aan Oekraïne geleverd en of toegezegd.

 

Een ander belangrijk aspect van onze steun aan Oekraïne, is de opleiding van Oekraïense militairen. Vandaag heeft Defensie meer dan 1.000 Oekraïense militairen opgeleid in heel uiteenlopende domeinen. Die opleiding bevat onder meer gevechtstraining en het gebruiken van de door Defensie geleverde wapens en munitie, maar ook ontmijning, EHBO, het werken met de door Defensie geleverde mobiele labo's en onderwaterdrones etc.

 

Een deel van die opleiding vindt plaats in onze partnerlanden, een ander deel van de opleiding wordt gegeven in België zelf. Zo zijn er bijvoorbeeld opleidingen aan de gang voor ontmijning en het leren werken en opereren op de mijnenjagers van de Belgische en Nederlandse Marines. Daarnaast werden in het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek de afgelopen maanden ook zwaargewonde Oekraïense frontsoldaten verzorgd. Zij overhandigden vorige week een door frontsoldaten gesigneerde Oekraïense vlag en bedankten uitvoerig onze medische en andere staf van het Militair Hospitaal voor de goede zorgen en omkadering.

 

Om af te ronden zou ik willen benadrukken dat België en Defensie vastbesloten blijven om Oekraïne, zijn bevolking en zijn strijdkrachten te steunen. We zullen alle mogelijkheden voor aanvullende steun blijven bestuderen op basis van onze capaciteiten en in coördinatie met de Belgische industrie, in complementariteit met onze partners en bondgenoten.”