Persbericht

Multinationaal strategisch partnerschap lichte bewapening en munitie goedgekeurd

Op voorstel van Minister van Defensie Ludivine Dedonder heeft de Ministerraad het multinationaal strategisch partnerschap rond lichte wapensystemen met FN Herstal goedgekeurd. Dit partnerschap garandeert aan Defensie de komende twintig jaar bevoorradingszekerheid op vlak van munitie en lichte bewapening, en versterkt zo de strategische autonomie van ons land. Dankzij het partnerschap zal een bijkomende productielijn worden gebouwd in de Zutendaalse vestiging van FN Herstal en wordt er verder geïnvesteerd in de site in Herstal zelf.

 

Het multinationaal strategisch partnerschap tussen Defensie en FN Herstal kadert in het versterken van de strategische autonomie van ons land. 85% van de munitie voor lichte wapensystemen die Defensie gebruikt, komt vandaag van één buitenlandse leverancier, waardoor ons land sterk afhankelijk is van die externe leverancier.

 

Onder meer de oorlog in Oekraïne en andere gebeurtenissen op het internationale toneel tonen aan dat een sterke defensie- en veiligheidsindustrie in België en Europa van kapitaal belang is om in alle omstandigheden - en dus ook en vooral in crisistijd - bevoorradingszekerheid te hebben op vlak van onder meer munitie en lichte bewapening.

 

"Sinds de start van de oorlog in Oekraïne is de vraag naar onder meer munitie exponentieel gestegen. We moeten er als land zeker van zijn dat we Defensie vandaag, morgen en op lange termijn kunnen voorzien van de nodige munitie en bewapening om haar taken op een veilige manier uit te kunnen oefenen", aldus defensieminister Ludivine Dedonder.

 

Multinationaal en op maat van de gebruiker

Niet enkel de productie en levering van de lichte wapensystemen en munitie maken deel uit van het multinationaal strategisch partnerschap. Dankzij deze samenwerking zal er over een periode van twintig jaar ook aan onderzoek en ontwikkeling kunnen worden gedaan op basis en in functie van de behoeften van de gebruikers. Daarnaast produceert FN Herstal zowel de wapens als de munitie, wat een optimale compatibiliteit moet garanderen. Tot slot zullen ook het onderhoud en complexe reparaties, het aanleggen van stocks en het snel kunnen inspelen op specifieke behoeften door het ter beschikking stellen van bepaalde types bewapening voor kortere periodes mogelijk zijn.

 

"Dankzij dit partnerschap versterken we onze nationale strategische autonomie en dragen we bij aan de Europese strategische autonomie. Er is vandaag al interesse van verschillende Europese landen om mee in het partnerschap te stappen zodat ook zij op onze betrouwbare Belgische defensie- en veiligheidsindustrie kunnen rekenen in het belang van hun veiligheid. Daarnaast garanderen we de operationaliteit van Defensie zowel vandaag als morgen én creëren we bijkomende jobs in onze Belgische industrie. Dit is een win-win voor alle betrokken actoren, en voor de veiligheid van ons land en ons personeel", aldus nog Minister van Defensie Ludivine Dedonder.