Persbericht

Opnieuw drie militaire steunpakketten voor Oekraïne goedgekeurd

Op voorstel van Minister van Defensie Ludivine Dedonder heeft de Ministerraad vandaag, vrijdag 17 mei 2024, opnieuw een aantal steundossiers voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee komt de militaire steun voor Oekraïne dit jaar op meer dan 916 miljoen euro, geld dat afkomstig is van de belastingen op de winsten op de bevroren Russische tegoeden in ons land. Met deze steunpakketten komt Defensie opnieuw tegemoet aan een aantal dringende vragen van de Oekraïense strijdkrachten.

Het 26e steunpakket, ter waarde van 13 miljoen euro, omvat drie luiken:

  1. De financiële bijdrage van de Belgische Defensie aan de internationale IT-coalitie onder leiding van Estland en Luxemburg, met als doel een veilige en betrouwbare ICT-infrastructuur voor het Oekraïense Ministerie van Defensie en de strijdkrachten uit te bouwen. Moderne en veilige ICT-infrastructuur zal de Oekraïense strijdkrachten toelaten effectiever te zijn op het slagveld, onder meer door de samenwerking en de connectiviteit te verbeteren. Defensie kan voor zeer specifieke behoeften IT-experten ter beschikking stellen voor korte of langdurende samenwerkingen en zal ook de getrokken lessen uit het conflict meenemen voor de verdere uitbouw van de eigen cyber-capaciteit.
  2. Na de geslaagde opleiding van een aantal Oekraïense specialisten met betrekking tot het gebruik van fagen in de strijd tegen bacteriële infecties door de Belgische Medische Component in 2023, vraagt de Oekraïense Medische dienst om bijkomende steun voor laboratoriumapparatuur en verbruiksartikelen voor het opzetten van een eigen nationale faagcapaciteit. Het gebruik van fagen is een manier om bacteriële infecties tegen te gaan als alternatief voor antibiotica, en het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek geniet wereldwijde erkenning op vlak van fagentherapie.
  3. De Oekraïense strijdkrachten maken op het slagveld gebruik van onder meer geolocalisatiediensten om vijandige posities te bepalen. Om de continuïteit te kunnen garanderen voor de Oekraïense Defensie zal de Belgische Defensie de kosten voor het gebruik van die geolocalisatiediensten voor één jaar op zich nemen.

Het 27e steunpakket, ter waarde van meer dan 200 miljoen euro, bestaat uit twee delen:

  1. De onmiddellijke levering van munitie voor de F-16-vloot van Oekraïne uit de eigen stocks van Defensie en de herbevoorrading van onze eigen stocks.
  2. De deelname aan het internationaal initiatief voor de gezamenlijke aanschaf van luchtverdedigingssystemen. De bijdrage van Defensie zal het mee mogelijk maken om in het kader van de Immediate Action on Air Defense op korte termijn extra luchtafweersystemen aan Oekraïne te leveren.
     

Het 28e steunpakket, ter waarde van 12 miljoen euro, bestaat uit het aankopen en leveren van wapens en toebehoren voor de Oekraïense strijdkrachten.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder: "We blijven de Oekraïense strijdkrachten steunen in de verdediging van haar bevolking en territorium. Deze dossiers vatten onze hulp sinds de start van het conflict goed samen: we leveren zowel onmiddellijke steun door het leveren van munitie en wapens, werken samen in internationaal verband voor andere aankopen, leveren structurele steun door onze bijdrage aan de IT-coalitie voor de uitbouw van een veilige ICT-infrastructuur op lange termijn en bieden medische steun via de expertise van het Militair Hospitaal door opleiding te geven en het aankopen en leveren van medisch materiaal. De totale militaire steun voor Oekraïne bedraagt dit jaar dus al ruim 916 miljoen euro, wat het totaal om meer dan 1,2 miljard euro brengt. Dat geld komt niet van de Belgische belastingbetaler, maar van de belastingen op de winsten op de bevroren Russische tegoeden in ons land. We blijven Oekraïne steunen zo lang als nodig maar hopen dat de rede snel terugkeert en Rusland zich terugtrekt en de soevereiniteit van Oekraïne respecteert."