Persbericht

BENELUX steunpakket voor Oekraïne: M113 APC

Gemeenschappelijk statement van de ministers van Defensie van België, het Groothertogdom Luxemburg en Nederland

We herbevestigen onze vastberadenheid om Oekraïne te steunen als antwoord op de onaanvaardbare Russische agressie. Van bij de start van het conflict werken we samen aan noodzakelijke internationale steun voor Oekraïne, zowel op korte als op lange termijn.

 

België, het Groothertogdom Luxemburg en Nederland (BENELUX) werken aan een gemeenschappelijk gefinancierd initiatief verder uit te bouwen om opgeknapte M113 voertuigen uit industriële stocks aan Oekraïne te leveren.

 

De komende maanden zal Oekraïne een aantal M113 Armoured Personnel Carrier (APC) voertuigen krijgen, uitgerust met een vanop afstand bestuurd wapen systeem en voorzien van beugels om 7,62mm of 12,7mm machine geweren te monteren. Er zal ook een hoeveelheid wisselstukken mee worden geleverd.

 

De M113 is een rupsvoertuig dat door heel wat landen wordt gebruikt, en een sterke Armoured Personnel Carrier die wordt gebruikt om militairen van punt A naar punt B te transporteren in gevechtssituaties.

 

Door onze krachten te bundelen, bieden we en duurzaam antwoord op de vraag van Oekraïense strijdkrachten om gepantserde capaciteiten.

 

Dit gemeenschappelijk initiatief draagt structureel en duurzaam bij aan het versterken van de Oekraïense strijdkrachten, en komen bovenop de andere steunpakketten die al onderweg waren of zijn naar Oekraïne.