Persbericht

Belgische deelname aan het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma Future Combat Air System

De ministerraad heeft, op voorstel van minister van Defensie Ludivine Dedonder, de deelname goedgekeurd van België als waarnemer aan een Duits-Frans-Spaans project om een Europese luchtgevechtscapaciteit met baanbrekende technologie te ontwikkelen.

Het regeerakkoord stelt dat Defensie zich de komende jaren zal blijven concentreren op innovatie, onderzoek en technologie om zo niet alleen bij te dragen tot de veiligheid van het land en van Europa, maar ook tot de economische heropleving. In dat verband werd er een defensie-, industrie-, en onderzoeksstrategie (DIRS) ontwikkeld onder leiding van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie. De DIRS beoogt de ontwikkeling en bestendiging van een Belgische defensiegerelateerde technologische en industriële basis (DTIB).

Gezien het belang van de luchtgevechtscapaciteit voor het Europese en het trans-Atlantische veiligheids- en defensiebeleid en de positie van de Belgische DTIB in het domein van luchtvaartsector werd het domein Next Generation Combat Aircraft Technologies (NGCAT) als één van de 15 technologische domeinen geïdentificeerd waarin België vanuit haar DIRS-beleid wil investeren.

Een NGCAT-werkgroep werd belast met het bestuderen en uitwerken van een voorstel tot Belgische deelname aan het onderzoek en de ontwikkeling van dergelijke toekomstige generatie luchtgevechtssystemen.

De werkgroep concludeerde dat de deelname aan een ontwikkelingsprogramma voor een volgende generatie luchtgevechtscapaciteit een unieke opportuniteit biedt bij de ontwikkeling van zowel de Belgische DTIB als de luchtvaartsector in het algemeen. Het stimuleert de ontwikkeling van innovatieve technologieën, het opbouwen van een sterke kennisbasis en het verwerven van een technologische voorsprong en heeft een aanzienlijke impact op de werkgelegenheid.

Het Future Combat Air System (FCAS) is een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma met Duitsland, Frankrijk en Spanje als gelijkwaardige partners. Het programma beoogt de ontwikkeling van een “systeem van systemen”, die met elkaar zullen samenwerken. Dit combineert verschillende componenten, zoals een volgende generatie gevechtsvliegtuig, onbemande vliegende platformen, een nieuwe generatie sensoren en netwerkinfrastructuur.

Eerste Minister Alexander De Croo: "De Belgische defensie- en luchtvaartactoren zijn leiders in hun sector. De drijvende kracht zijn voor de ontwikkeling van de volgende generatie luchtgevechtssystemen zal onze bedrijven in staat stellen om aan de top van de innovatie te staan en biedt tegelijk uitstekende economische vooruitzichten. Ik ben tevreden met deze beslissing, die volledig in lijn ligt met het industriebeleid dat we voor ogen hebben en die ook de Europese defensie versterkt.”

Ludivine Dedonder, Minister van Defensie : "Ik ben zeer tevreden over het feit dat mijn Duitse, Franse en Spaanse collega's vandaag hebben bevestigd dat het SCAF-programma openstaat voor de deelname van België. Als land met een uitstekende defensie-, lucht- en ruimtevaartindustrie konden we deze kans absoluut niet laten liggen. Door in dit project te stappen, verzekeren we ons land van jarenlang onderzoek en ontwikkeling in verschillende domeinen, met technologische vernieuwingen die zowel militaire als civiele toepassingen zullen hebben. Dit Europees project past volledig in de strategie van België en Europa om te werken aan een sterkere strategische autonomie met het oog op een veilig Europa.